Curiosithee.be · theespecialist · herborist · aromatherapeut
Curiosithee.be · theespecialist · herborist · aromatherapeut
Curiosithee.be · theespecialist · herborist · aromatherapeut

Soorten thee

ist u dat alle echte thee van één en dezelfde plant komt? Thee wordt volgens verwerkingsproces en kwaliteit onderverdeeld in vijf grote categorieën: witte, groene, gele Oolong (rode) en zwarte thee.

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van zeer kleine knopjes en blaadjes die in het vroege voorjaar worden geplukt, net voor ze opengaan. Jonge knopjes vol zilverwitte haartjes. Vanwege zijn zilverkleur wordt de thee ook wel verkocht als Pai Mu Tan, Silver Needles, Silvery Tip Pekoe, China White, White Monkey of Fujian White.

Groene thee

Groene thee bekomt men doordat men de bladeren onmiddellijk na de pluk droogt. Alle vocht moet eruit zodat er geen oxidatie kan ontstaan. Men warmt de blaadjes heel snel op (= vuren) om dan op te rollen tot kleine bolletjes, lange naaldjes of geperst in nestjes. Daarna worden de bolletjes of naaldjes nog eens te drogen gelegd. Hierdoor behouden ze hun typische kleur, parfum en alle inhoudsstoffen.

Gele thee

Gele thee zijn groene theeblaadjes met meestal ook het bladtopje erbij die men heel kort laat fermenteren (oxideren = bruinverkleuring). Het fermentatieproces is zo kort dat men niet van bruin- maar van ‘geel’verkleuring spreekt. Het aftreksel van deze thee is okerkleurig. Maar soms gebruiken de Chinezen gele kleurstof. Niks op tegen zolang het met natuurlijke kleurstoffen gebeurt zoals kurkuma bijvoorbeeld. Deze thee is eerder zeldzaam en komt in weinig of als enkeling in het assortiment voor.

Oolong (rode) thee

Oolong (rode) thee komt hoofdzakelijk uit de kustgebieden van Zuid-China nl Fujian en uit Taiwan. Men laat de bladeren vaak in de zon wat verflensen. Daarna worden ze in bamboemanden licht geschud zodat de randjes licht gekneusd worden en beginnen te oxideren (bruinverkleuring) tijdens het fermentatieproces van 1,5 à 2 uur. Het fermentatieproces wordt gestopt door de blaadjes te vuren. De blaadjes krijgen een koperkleur aan de rand en zijn nog groen in het centrum van het blad en geven een kastanjeachtig parfum vrij.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt vooral in India maar ook in China geproduceerd. De methodes en variëteiten verschillen van streek tot streek, maar het proces omvat altijd de 4 basisstappen:

  • verflensen
  • rollen
  • fermenteren (oxideren waardoor de bruin/zwart verkleuring ontstaat)
  • vuren
  • drogen

 terug naar thee  |  lees meer: lekker gezond 

 

Curiosithee.be · theespecialist · herborist · aromatherapeutCuriosithee.be · theespecialist · herborist · aromatherapeutCuriosithee.be · theespecialist · herborist · aromatherapeut