top of page

Ann op het Internationaal theecongres in China

Op vraag van de Chinese regering ga ik naar het Internationaal theecongres in China. Ik ben vereerd. Ik word verzocht mensen mee te brengen en 4 theestudenten uit de theesommelieropleiding vergezellen mij.

Prominenten uit alle thee importerende en exporterende landen zijn aanwezig. Ik had geen idee hoe groot en belangrijk deze bijeenkomst is. Op de openingsavond sta ik versteld van het aantal deelnemers maar vooral van hun positie in de diverse landen. Tijdens het ontvangstdiner maak ik kennis met een aantal spilfiguren aan het theefirmament. Wat mij meteen opvalt is dat er wijn geschonken wordt ipv de Chinese gewoonte om thee te schenken tijdens de maaltijd. Er wordt heel royaal met de wijnfles gegoten. Als wij thee vragen, krijgen we een niet te drinken afwassopje. Dan maar gewoon warm water. Maar ook dat valt niet te smaken. Als de organisator van tafel tot tafel de topfiguren gaat verwelkomen met telkens een vol glas wijn die hij in een slok na zijn korte speech achterover giet, ben ik even helemaal van de kaart. Wat gebeurt er hier? Temeer we hier op een THEEcongres zitten, er gespeecht wordt over de gezondheid van thee en zijn vele helende inhoudsstoffen en positieve eigenschappen ... ?

Ik ben hier voor de eerste maal en vraag of ik op de persconferentie mag aanwezig zijn om te horen wat ik mag verwachten tijdens deze vierdaagse. Ik geef mij uit voor Belgische pers en Ignace Jansseune, theestudent en fotograaf uit Diksmuide, doop ik tot persfotograaf van dienst. Het lukt! Aan de lange tafel zitten enkele topfiguren van het Chinese gouvernement en van andere thee exporterende en importerende landen. Hoe meer ik de vragen van de pers hoor, hoe meer ik voel dat het hier om een commerciële uitwisseling gaat, hoe meer ik het warm krijg en hoe meer ik overtuigd ben dat ik ook een tekst moet brengen over het belang van biologische thee. Ik begin koortsachtig te schrijven en steek mijn hand op om de micro te kunnen bemachtigen. Ook dat lukt!

Ik sta recht, zet de micro aan en speech langzaam en overtuigend:

"I don’t have a question, but I wish to express my dream.

Belgium is a coffee-drinking country. More and more people are interested in tea. It’s the first time I attend this congres. I thank you very much for the invitation!

I speak for myself, Ann Vansteenkiste, teamaster and teateacher from Belgium, and for Philip Vanhaelemeersch, president of the Confuciusinstitute in Bruges, Belgium. It’s our mission to promote Chinese culture and Chinese teaculture in Belgium.

We know that tea contains plenty of content that benefits our health. In my opinion only organic tea can give us full health and true happiness.

It’s our duty to support organic teafarmers, because they work with respect for mankind, animals, plants and mother earth. My experience is that when I visit organic teafarmers, I see teafields full of life. I see herbs, flowers, other trees, insects, bees, butterflies and birds. I find it very important that every person in the teaproduction chain is payed correctly and lives in a respectful environment.

I would like to point out once more that only organic tea can give full health and true happiness.

I hope that more and more teaproducers will stop using herbecides, pesticides, fungecides and chemical fertilisers. I hope that the Chinese government will continue to support organic teafarmers and will help conventional teafarmers to make the change to organic tea production.

I have a dream!”

Flitsende fototoestellen, draaiende camera’s, micro’s van reporters… ik weet het niet meer. Ik zag alleen mijn tekst, mijn mooie biologische theeboeren en hun theevelden vol bloemen, bomen, kruiden en vlinders. Ik kijk heel blij en fier. Ik zie Yu Lu, Vice President of China Chamber of Commerce of Foodstuff and Native Producer, rechtveren en met een grandioze glimlach uitbundig applaudisseren. Ik hoor andere mensen ook applaudisseren, maar zie alleen haar oprechte open en blije blik die de mijne enkele ogenblikken vasthoudt.


43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page