Ann Vansteenkiste is van opleiding Herboriste. Haar thesis wijdde ze aan de plant Camelia Senensis, wat latijn voor simpelweg Theeplant betekent. Op die manier kreeg ze een onwaarschijnlijke passie voor thee, en het is een passie die ze het liefste met de ganse wereld deelt.

 

Intussen heeft Ann twee boeken geschreven: "De Stille Kracht van Thee" en "Zelfgeplukt". Maar dit is lang niet het enige wat Ann bereikte, ze kroonde zichzelf namelijk Eerste Theesommelier in de Benelux! En terecht, want je vindt haar thee bij de beste restaurants in België én een aantal in Nederland. (zie 'contact' voor een lijst met alle verkooppunten)

 

Ze is hier zuiver in geslaagd door het verkondigen van een missie, niet door het vercommercialiseren van een product. Zo kan je haar bijna dagelijks vinden in Brussel, Gent, Antwerpen, Brugge of Hasselt voor een lezing, uiteenzetting, workshop, opleiding tot theesommelier, noem maar op.

 

Uiteraard, zonder product zou dit alles onmogelijk zijn. Jaarlijks gaat Ann naar de verste uithoeken in China de beste kwaliteit van thee uit te zoeken en te selecteren. Het is voor haar van uiterst belang dat de thee biodynamisch gekweekt is zonder pesticiden en herbiciden en dat de theeboeren menswaardig behandeld worden. Haar aanbod aan thee en kruideninfusies zijn via de webshop te bekijken.

 

Binnenkort wordt het ook mogelijk om in haar voetsporen te treden en de theevelden met haar te bezoeken tijdens een van haar Chinareizen. Tot dan kan u in afwachting al verlekkeren op haar verhalen via haar blog.

 “De essentie van thee is niet meer dan het koken van water en het zetten van thee.”


“Tea should be made with the heart,
not with the hand.
Make without making it,
in the stillness of your mind.”

 

De drie eigenschappen van thee zijn:
1. thee houdt je wakker als je mediteert, ook ’s nachts.
2. thee helpt de spijsvertering wanneer je voldaan bent.
3. thee geeft een sereen hart zonder verlangens.

Een theemeester serveert thee met een puur hart in een universeel bewustzijn. Hij mengt thee en kruiden met een positieve energie, specifiek voor de melange.
Straalt bij het schenken van een kopje thee een positieve universele intentie uit die speciaal voor de theedrinker bestemd is.

Een theeceremonie is het sereen, puur en eenvoudig thee drinken op zen-wijze. Ze is bedoeld om intuïtieve ervaringen en plotse ingevingen te scheppen die de menselijke regels en beperkingen overstijgen.
Een theeceremonie brengt je bovendien bij de bron en openbaart jouw ware Zijn.


 

 

BOEKEN VAN ANN

Al eeuwen maken we gebruik van kruiden en bloemen. Ze zijn onmisbaar in de keuken, ze bezitten tal van geneeskrachtige eigenschappen en ze zijn ideaal om 'thee' van te trekken. Die kruidenthees, eigenlijk infusies genoemd, zijn een lekker, gezond en trendy alternatief voor thee en koffie. Bovendien kun je eenvoudig zelf infusies maken met de planten en kruiden die je in je tuin hebt staan.

Trek samen met Ann Vansteenkiste de natuur in. Ze toont welke planten je kan gebruiken, hoe je ze moet drogen en hoe je er de lekkerste infusies van trekt. Ze verklapt je de heerlijkste kruidencombinaties en staat uitgebreid stil bij de heilzame werking van bloemen en kruiden en hoe ze je kunnen helpen bij veel voorkomende kwalen.

Ann Vansteenkiste is herboriste, aromatherapeute en theesommelier. Eerder schreef ze al het succesvolle boek 'De stille kracht van thee', dat helemaal gewijd was aan de theeplant en theecultuur. 'Zelfgeplukt' is een belangrijke aanvulling op haar theeboek. Een onmisbaar werk voor theeliefhebbers en levensgenieters.

De Stille Kracht van Thee
De Stille Kracht van Thee

Thee is bezig met een indrukwekkende opmars. Traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Ceylon, Indonesië en Taiwan vinden langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms. En steeds meer mensen komen thuis tot rust met een heerlijk tasje thee. Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt 5000 jaar theecultuur! Daar valt heel wat over te vertellen. Ann Vansteenkiste neemt je mee naar de boeiende wereld van de thee. Ontdek alles over de vele soorten thee, het productieproces en bijzondere theerituelen. Met tips en trucs om op een correcte manier thee te zetten, thee te bewaren en je eigen theeritueel te starten. Voor iedereen die thee wil leren kennen, proeven en er uren van wil genieten. Ann vansteenkiste is herboriste en aromatherapeute en geeft thee- en voedingadvies. Ze is een gepassioneerd theedrinkster en trok weken door de Chinese theevelden om het boeiende verhaal van 5000 jaar theecultuur te ontdekken en vast te leggen in sfeervolle foto’s.

ANN IN DE MEDIA

 

In haar tweede theeboek, Zelfgeplukt, heeft Ann Vansteenkiste het over heerlijke en heilzame infusies van kruiden en bloemen. Ze toont onder meer welke planten u kunt gebruiken, hoe u ze moet drogen en welke combinaties heerlijk smaken. De dames van Davidsfonds Uitgeverij testten het uit.

Thee-sommelier en 'Culinaire Speurneus' Ann Vansteenkiste vertelt over de import en export van Chinese thee. Een fragment uit de documentaire 'Een Wereld van Smaken' over de globalisering van onze eetcultuur.

 

In opdracht van

Media Arts & Design Faculty Genk

Camera en Montage

Ellen Babeliowsky

Regisseur

Dorien Celen

Filmpje theesommelier 

 

3H-SENDER

1/5

3H-sender is een pilootproject in China voor biologische theeteelt. Mr. Lei Long en zijn vrouw Dr. Lin Fang zijn de bezielers van 3H-sender. Dr. Lin Fang is een cardiologe met een toenmalige praktijk in het universiteitsziekenhuis van Xiamen. Ze ontdekte dat thee een dokter op zich is. Goed voor hart- en vaatziekten, goed voor de lever en een antikankerwerking. Maar de thee moest puur zijn en zonder gifstoffen. Dat was nergens in China te vinden. Ze besloot een eigen biologisch theeveld te beginnen met haar man.

De naam 3H-sender werd niet zomaar gekozen. 3 x H staat voor: Hope, Health and Happiness. Dat willen ze jou sturen met hun thee. 3H-sender betekent letterlijk: “we send you hope, happiness and health with organic tea!”

VIDEO OVER 3H-SENDER

PRODUCTEN VAN 3H-SENDER

Naar de 3H-sender webpagina: