top of page

 WORKSHOPS

Praktisch

Iedere lezing met proeverij duurt ongeveer 2u30. Dit kan zowel in de namiddag als in de avond. Alle benodigdheden tot het presenteren, bereiden en degusteren van de thee brengt Ann zelf mee.

Zie bij  contact/agenda waar Ann spreekt.

 

Het ganse jaar door reist Ann België en Nederland af om haar theeverhaal ter ore te brengen. Hier links een opsomming met alle mogelijke workshops.

 

Wenst u zelf een workshop te organiseren?

Aarzel niet om contact op te nemen. Vergeet niet de gewenste data weer te geven (het liefst een aantal mogelijkheden, de agenda van Ann staat vaak heel druk), de gewenste lezing en een idee van het aantal personen mogelijks zouden deelnemen. Op aanvraag sturen wij een technische fiche waarop alle details van de workshop, waar u voor zorgt en wat Ann meebrengt  en de kostprijs worden weergegeven.

 

Bent u particulier en wenst gewoon u een lezing bij te wonen?

Geen probleem, u kan op mijn agenda de lezingen raadplegen. U kan reserveren door de organisator te contacteren. Curiosithee kan geen reservaties aannemen voor lezingen die door derden zijn georganiseerd.

DE STILLE KRACHT VAN THEE

De Stille Kracht van Thee

Thee is terug én sterk in de opmars. Na een (te) lange periode, waarin druipende theezakjes in asbakken het gezicht van onze theecultuur bepaalden, is thee bezig met een indrukwekkende come-back. Traditionele theespecialiteiten uit India, China, Japan, Ceylon, Indonesië en Taiwan vinden langzaam maar zeker hun weg naar de betere hotels, exclusieve restaurants en stijlvolle tearooms.

 

Thee is ongetwijfeld de meest populaire drank ter wereld, met de langste en rijkste geschiedenis. Achter een kopje thee schuilt 5000 jaar theecultuur! Daar valt heel wat over te vertellen. We gaan stap voor stap door de boeiende geschiedenis en wereld van de thee. We ontdekken de vele soorten, de terminologie, de kwaliteiten en dit alles doorspekt met tips om thee correct te serveren. Dit alles terwijl we gezellig genieten van enkele onbekende thee.

 

Want thee is een manier van ademen en genieten, een fijngevoeligheid van subtiele smaken. Het lekkerste kopje thee is met zorg, aandacht en liefde bereid en geschonken.

Zelfgeplukt

De Heilzame werking van Bloemen en Kruiden

ZELFGEPLUKT

Sinds eeuwen gebruiken de mensen planten en bloemen niet alleen als voedsel, maar ze werden ook als geneesmiddel aangewend. De kennis van hun geneeskrachtige werking werd van generatie op generatie doorgegeven. In kloosters legde men ganse geneeskrachtige kruidentuinen aan en schreef men er dikke boeken over. Tegenwoordig worden al deze middelen chemisch nagemaakt en in apotheken als geneesmiddelen verkocht.

 

Wij gaan terug naar de natuur. Het is een ware openbaring deze oude kennis terug op te graven. Het wordt een plezante kennismaking met de planten om u heen. Vaak kunt u ze in uw tuin kweken, of in potten of zelfs op de vensterbank. We bespreken de speciale eigenschappen van verschillende planten en onderzoeken hoe ze u kunnen helpen bij veelvoorkomende kwalen en aandoeningen.

DE CHINESE THEECEREMONIE

De Chinese Theeceremonie

Lu Yu, de Meester van de Thee uit de Tang-dynastie (618-906), schreef als eerste uitvoerig een boek over thee: de Cha Ching. Daarin schreef hij dat thee goed is voor de spijsvertering. Het was tijdens de Tang dynastie dat men thee niet alleen als medicijn dronk, maar dat men echt begon te genieten van thee.

 

De Chinese theeceremonie is meer dan theedrinken. Het is een speciaal gebeuren waarbij men tijd maakt om te relaxen en te genieten van de geur en de smaak van thee. Het is tevens een kennismaking met de Chinese cultuur en filosofie. Alles gebeurt in een kleine theepot van speciale klei. Er wordt gespeeld met water, theeblaadjes en verschillende kleine tasjes. De nadruk wordt gelegd op de eenvoud en rust.

 

Hier kunnen slechts 12 mensen aan deelnemen als u de optimale condities wenst. Indien er meer mensen volgen ga ik over op een demonstratie maar iedereen wordt voorzien van thee en zoetjes.

An English Afternoon

Het heerlijkste moment van de dag

AN ENGLISH AFTERNOON

Thee werd naar Europa gebracht door de Nederlanders en de Portugezen. Maar het zijn de Engelsen die thee populair maakten. Zo kennen zijn de afternoontea bestaande uit 4 gangen waarbij telkens een andere theesoort wordt geserveerd met bijhorende hapjes. Men vertrekt van hartig en gaat over naar zoet.

 

Naast het eten en drinken is ook het servies van belang. Leuke theepotten en fijn servies in op zo’n namiddag een must. Het is de bedoeling om een losse sfeer te creëren waarbij de genodigden ontspannen kunnen genieten. Tussendoor worden er legendes, verhaaltjes en gezondheidstips omtrent thee verteld. Tijdens de sessie krijg u ook praktische tips ivm thee serveren en hoe een afternoontea thuis organiseren.

AROMATHERAPIE

Aromatherapie

Een minireeksje van 2 of 3 sessies

les 1: achtergrond, wat zijn etherische oliën, wat is aromatherapie, hoe gebruiken, wat gebruiken, gezondheid en gevaren, verschillende soorten en merken

 

les 2: de meest gebruikte etherische oliën

 

les 3: (optioneel) enkele bereidingen (materiaal hiervoor nodig wordt besproken in les 2 en kan maar hoeft niet bij mij aangekocht worden)

 

 

lavendel2-702x336.jpeg
OLIJFOLIE

Olijfolie

Het vloeibare goud

MINDFULNESS

Ik vertel het verhaal van dit 'vloeibare goud'. Olijfolie wordt sinds eeuwen gebruikt in de mediterrane keuken, maar ook als medicijn en schoonheidsproduct heeft het zijn strepen verdiend. Je verneemt alles over de geschiedenis, de samenstelling, het gebruik en het bewaren van olijfolie.

 

En na de theorie komt de praktijk. Olijfolie proeven is zoals wijn beoordelen. Eerst snuif je de aroma’s om daarna de smaken te ontdekken van fris fruitig tot pikant of bitter. Elke olijfolie heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Aan jou om ze te ontdekken... We proeven een 8-tal topolies.

 

Aan de deelnemers wordt gevraagd om de fles olijfolie uit je eigen keuken mee om brengen om te vergelijken. De proefolies breng ik zelf mee. Optioneel kan de lezing uitgebreid worden met uitleg over pesto.

Extra-Vierge-Olijfolie-gezond-800x416.jp

Mindfulness

Een introductie op Mindfulness en zitten in stilte

Mindfulness is de aandacht in het hier en nu houden. Deze aandacht brengt je dicht in contact met jezelf én met de situatie waarin je bent. Zo kijk je anders naar de ‘werkelijkheid’. We bekijken vastgeroeste patronen en overtuigingen en stellen die allen in vraag. We bekijken wat persoonlijkheid en ego is tov het échte Zijn. Meestal zitten we vast aan ons verleden, onze opvoeding, onze ervaringen en toekomstbeelden. Als we daarvan bewust zijn, kunnen we groeien naar intens écht en eigenlijk doodgewoon Zijn.

 

We proeven enkele oefeningen en meditatiemogelijkheden.

Meebrengen : pantoffels of sokken – comfortabele, ruimzittende kledij – plaid, deken of fleece.

KINDEREN GEZOND (OP)VOEDEN

Kinderen gezond (op)voeden

KEUKENKRUIDEN EN SPECERIJEN

Een gezonde voeding is belangrijk. Ouders moeten dan ook weten wat gezonde voeding inhoudt om op die manier een gezond ontbijt, een maaltijd met veel groenten, ... aan hun kinderen te kunnen aanbieden. Het is natuurlijk even belangrijk hierin het goede voorbeeld te geven!

 

Maar is dat wel voldoende? Wat doen je met een kind die geen groenten lust en veel te weinig fruit eet? Hoe kan je zoon of dochterlief aanzetten tot minder snoep eten en om gevarieerder en gezonder te eten? Wat doe je met pubers die alleen maar ‘junkfood’ lusten en onderweg een hamburger en zakken chips verorberen? Hoe kan je hen leren kiezen voor een gezonde voeding? Wanneer hebben we te maken met een echte eetstoornis en hoe reageren we hierop?

 

Tijdens deze lezing leren we gezonde voeding en gezonde opvoeding met elkaar combineren in een leuke, boeiende en interactieve avond.

IMG_6438.jpeg

Keukenkruiden en specerijen

IMG_0500.jpeg

Een reis doorheen kweekbare keukenkruiden en bloemen alsook de meest gebruikte en enkele verrassende tropische specerijen. Aangevuld met eenvoudige verwerkingsmogelijkheden en enkele bijpassende recepten waarbij het water in onze mond komt, een verlangen die we bevredigen met enkele kruidige hapjes.

DE KOK EN DE TUINMAN

De Kok en de Tuinman

Wanneer een Amerikaanse kokkin aankomt op een Franse Château wordt ze geconfronteerd met de norse tuinman die voor haar beslist wanneer de groenten kunnen geserveerd worden. Een boeiend verhaal die ons mee loodst naar de wispelturige spielereien van seizoenen en menselijke relaties in La Douce France.

 

Een literair culinaire wandeling doorheen het gelijknamig boek met een paar seizoensgebonden hapjes als verpozing. De hapjes worden geserveerd met aangepaste thee.

 

bottom of page