top of page

Mooie recensie van Els

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2021


De helende kracht van thee. Door Ann Vansteenkiste.


Wat een boeiend (maar ook een beetje alarmerend) boek is dit. Ik heb vaak met open mond zitten lezen. Ik ben een echte thee-leut: ik drink graag thee, ik word er gelukkig van en het biedt me troost. Ik geloof ook hard in de helende kracht van thee, kruiden en bloemen. Dus begon ik vol goesting aan dit boek.


Vansteenkiste heeft het niet enkel over thee an sich, ze heeft het ook over gans ons voedingsaanbod. Met al zijn toevoegingen en verbeteraars, E-nummers en weet ik veel wat nog allemaal (Ann weet het wel, lees maar) eten en drinken wij meer troep dan wat anders.


Biologisch en zelfgemaakt, zelfgekookt, zelfgebrouwen, daar moeten we meer naar toe. (En van cradle tot cradle. Ann laat niets verloren gaan en herbruikt alles; super boeiend!) Ook voor thee, zeker voor thee. De builtjes die ik in huis heb blijken niet alleen ongezond qua verpakking (het builtje zelf) maar ook qua inhoud. Veelal zit er amper (of totaal niet in) wat er op de verpakking staat maar bevat het wel veel suiker en is het afkomstig van chemisch bespoten plantages. Echt eng om te lezen.


Denk nu niet dat Vansteenkiste ons wil ‘terug katapulteren naar de oertijd’. Nee, ze legt duidelijk en helder uit hoe wij zelf op een makkelijke (en best snelle) manier onze eigen thee kunnen zetten die wel helend en gezond is. Je hebt er niet veel voor nodig, geen dure speciale dingen of uren tijd. Ze geeft ook nog tips om zelf ice-tea, kefir of kombucha te maken. Daarnaast bevat dit boek ook lijsten met kruiden die passen bij een bepaalde kwaal of gemoedstoestand. Er zijn recepten om zelf drankjes te maken die je alcohol laten vergeten. Er staan tips in voor kruidenbaden en haarlotion en… Achteraan vind je ook nog een lexicon van kruidennamen van het Nederlands naar het Latijn én omgekeerd. Echt een schatkamer aan informatie.


Wat een boek, wat een bijbel, wat een vrouw. De helende kracht van thee liet voor mij echt een nieuwe wereld opengaan. Ik die dacht al 30 jaar een theeleut te zijn…


Els Van HauteEen helend thee-interview met Annelies Blomme ...


397 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page